‘men moet’ - biografie over Gerrit Kouwenaar

4 september 2023 - Onlangs verscheen de prachtige biografie 'Men Moet' van Arjen Fortuin over dichter Gerrit Kouwenaar. Bijzonder voor Martha en mij, want we spelen een centrale rol in een van de laatste hoofdstukken. Als jonge honden maakten we jaren geleden een documentaire over de oude dichter. Op intuïtie en zonder veel ervaring. Maar we bleken de mens achter de gedichten te ontmoeten.

Onlangs is de documentaire herhaald door de NPO. Gemist?
Hier de link naar de documentaire op 2Doc.nl

Men Moet - biografie van Gerrit Kouwenaar
Arjen Fortuin
Documentaire ‘totaal witte kamer’
Duinzand
Omroep
NPO, Het Uur van de Wolf
Uitzending
2Doc.nl

Duinzand aan de slag voor De Nederlandsche Bank

4 oktober 2022 - Duinzand werkt aan concept en inhoud voor de publiekspresentaties in het geheel gerenoveerde gebouw van De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein in Amsterdam. Was het voorheen een gesloten bolwerk, nu wordt het een open gebouw met een park, een promenade aan de gracht en een publiekspresentatie rond de oude kluis in het hart van het gebouw. Een enorme ruimte waar voorheen het goud van Nederland lag opgeslagen. Straks een plek waar kunst, historische collecties en interactieve opstellingen elkaar zullen ontmoeten. Hoe dat allemaal samen gaat werken, daar denken we nu over na. Een opdracht met een gouden randje!

Overkoepelend concept publiekspresentaties
Duinzand
Architect
Mecanoo Architecten
Vormgeving
Platvorm
Interactieve opstellingen
IJsfontein
Opdrachtgever
De Nederlandsche Bank
Verwachte opening
eind 2024


Schijndel schet gebouw.jpeg

Geopend: Het RAADhuis in Schijndel

22 september 2021 - In het voormalige gemeentehuis van Schijndel is het RAADhuis opengegaan: een combinatie van bibliotheek, kunstmuseum, VVV en burgerzaken van de Gemeente Meierijstad. Hoe kan dat op een vernieuwende en samenhangende manier? Duinzand ontwikkelde het overkoepelende concept: ‘De kunst van het…’. De kunst van het… ontroeren, fantaseren, vertellen, onderzoeken, voelen, kijken etc. Boeken, poëzie en kunst worden onder deze thema’s samengebracht. En het leuke is: je mag allemaal dingen doen die in een echt museum niet mogen: zoals kunst aanraken of zelf werken uit het depot kiezen. En overal zie je wat onverwachts: zoals een schilderij aan het plafond, gedichten op de vloer of op de WC. En met een periscoop kun je naar bijzondere objecten onder de vloer kijken. Of pak de iPad en ga op een interactieve ontdekkingsreis en geef commentaar op de getoonde werken.

Overkoepelend concept en co-samenstelling
Duinzand
Architect
TenBrasWestinga 
Ruimtelijk ontwerp
Designwolf
Interactieve ontdekkingstocht
Kiss the Frog
Opdrachtgever
Gemeente Meierijstad
Opening
21 september 2021


Schermafbeelding 2020-01-10 om 14.51.13.jpeg

De Van Rossems op bezoek in de Victorie-zaal Alkmaar

6 januari 2020- Leuk! De charmantste mopperaars van Nederland behandelen in hun programma uitgebreid het Beleg van Alkmaar in 1573 in het Stedelijk Museum Alkmaar. Duinzand verzorgde concept en samenstelling van deze tentoonstelling.

Te zien in 'De van Rossems in Alkmaar' (NTR), maandag 13 januari 2020, 19.55 uur op NPO2.

Concept, samenstelling en AV-scenario's
Duinzand
Ruimtelijk ontwerp
Roel Schneemann
In opdracht van
Stedelijk Museum Alkmaar


foto Shody Careman - test Waterlinie-9_0 (1).jpg

Waterliniemuseum kindvriendelijkste museum van Utrecht

8 november 2019 - Toch weer leuk. Tijdens de MuseumKidsAwards werd het Waterliniemuseum verkozen tot meest kindvriendelijke museum van de provincie Utrecht! Gemiddeld kreeg het museum een 8,8. De enthousiaste inspecteurs tot 12 jaar oud zijn vooral onder de indruk van de VR-parachutevlucht: "Het lijkt net of je vliegt!”

Concept en samenstelling
Duinzand
Grafisch en ruimtelijk ontwerp
Platvorm
Interactieve onderdelen
IJsfontein


Duinzand wint Gold World Medal op The New York Festivals!

11 april 2018 - Wow! We hebben op The New York Festivals de Gold World Medal gewonnen met de korte film 'Ik ben er nog'. In de korte film vertelt het Joodse meisje Helene Egger over haar leven tijdens de bezetting. De film is gemaakt voor de nieuwe vaste presentatie van Oorlogsmuseum Overloon. Eerder won de film een Gouden Reiger.

Concept, scenario en productie
Duinzand
Graphic motion design
Mitchel Tan
Sounddesign
Studio Takt
Opdrachtgever
Oorlogsmuseum Overloon


foto Shody Careman - test Waterlinie-14 (1).jpg

Kidsweek geeft Waterliniemuseum een 8,4

17 november 2017 -  Kidsweek testte het Waterliniemuseum en gaf het een 8,4! Lees hieronder de beoordeling door het kinderpanel. Duinzand ontwikkelde het museum samen met Platvorm en IJsfontein. 

Kidsweek test waterliniemuseum: www.kidsweek.nl/nieuws/getest-het-waterliniemuseum

 


21951076_1939521156291504_4210189689932896982_o.jpg

Duinzand wint Gouden Reiger!

26 september 2017 - Yess! Tijdens de avond van de opdrachtfilm heeft onze korte film 'Ik ben er nog' de Gouden Reiger gewonnen, in de categorie creativiteit en innovatie. De film gaat over een Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog, en is gemaakt voor Oorlogsmuseum Overloon. De Jury prees het sterke concept en de meeslepende verhaallijn die de kijker tot het einde vasthoudt.

Concept, scenario en productie
Duinzand
Graphic Motion design
Mitchel Tan
Sounddesign
Studio Takt
Opdrachtgever
Oorlogsmuseum Overloon

Bekijk de film hier


Nominatie voor het Waterliniemuseum

28 september 2017 - Eervol: het Waterliniemuseum heeft een nominatie gekregen voor de European Museum Academy Awards. Helaas viel het niet in de prijzen. Duinzand bedacht concept en verhaallijn en verzorgde de samenstelling van dit nieuwe museum. Eerder won het Waterliniemuseum de Heritage in motion Award 2016 en werd het genomineerd voor Best New Media tijdens de Cinekid Awards 2016.

Concept en samenstelling
Duinzand
Grafisch en ruimtelijk ontwerp
Platvorm
Interactieve onderdelen
IJsfontein
 


RTL op bezoek bij het Waterliniemuseum 

8 mei 2017 - RTL kwam op bezoek bij het Waterliniemuseum en maakte een luchtige impressie van het museum en het omliggende fort. Duinzand bedacht het concept voor het familie-museum, dat beschikt over een groot buitenterrein. Het museum kreeg in 2016 de Heritage in motion Award, voor beste nieuwe media.

Uit het juryrapport: “This is a good combination of the virtual and the physical. While the individual aspects of the exhibition are not necessarily innovative, it is the total concept that impressed the jury, combining enticing ideas such as ‘what-if’ scenario’s to create an inspired interactive experience.”

Concept, verhaallijn en samenstelling
Duinzand
Grafisch en ruimtelijk ontwerp
Platvorm
Interactieve onderdelen
IJsfontein


Waterliniemuseum wint Heritage in Motion Award 2016

20 mei 2016 - Trots! Een prestigieuze Europese prijs voor het Waterliniemuseum. Duinzand werkte samen met Platvorm en IJsfontein aan dit mooie project. De jury prees vooral het totaalconcept van de tentoonstelling.

Uit het juryrapport: “This is a good combination of the virtual and the physical. It is the total concept that impressed the jury, combining enticing ideas such as ‘what-if’ scenario’s to create an inspired interactive experience.”

Concept en samenstelling
Duinzand
Ontwerp
Platvorm i.s.m. IJsfontein
Opening
8 oktober 2015


IMG_2597 (1).jpg

Interview Museumpeil

30 december 2015 - 'Een tentoonstelling maak je als een film.' In Museumpeil een groot interview met Frodo over nieuwe presentatievormen. Wat zijn zijn de do's en dont's bij het ontwikkelen van een tentoonstelling? Aanleiding is de opening van het Waterliniemuseum, waarin storytelling en nieuwe technieken zoals VR een belangrijke rol spelen.

Lees een preview op de website van Museumpeil


Vier sterren voor pop-up tentoonstelling Amsterdam CS

15 oktober 2014 - Het Parool bekeek de pop-up fototentoonstelling '125 jaar Station Amsterdam Centraal' die Duinzand maakte en waardeerde die met vier sterren.

Concept, samenstelling en realisatie
Duinzand
Grafisch ontwerp
Merktuig
In opdracht van
ProRail en NS
Opening
1 oktober 2014

'Een expositie die eigenlijk permanent zou moeten blijven hangen, zo leuk is het om in vogelvlucht door de geschiedenis van het gebouw te gaan.'  ****  – Het Parool

Lees meer over de pop-up expo


Duinzand museale projecten

Duinzand is een bureau voor concept, samenstelling en realisatie van tentoonstellingen en museale AV. We werken sterk vanuit de inhoud. Die vertalen we samen met de opdrachtgever naar tentoonstellingen waarin verhaal en beleving voorop staan.

Contact

Tentoonstellingsbureau Amsterdam / Duinzand museale projecten / Jan Luijkenstraat 46 / 1071 CR Amsterdam /
020-4700345 / 06-54315548
info@duinzand.nl / LinkedIn / Facebook

Diensten

Concept, onderzoek en verhaallijn tentoonstellingen / samenstelling en tekst tentoonstellingen / begeleiding vormgeving tentoonstellingen / scenario, regie en productie AV / turn-key oplevering van totale projecten.